Lyckat ungdomsäventyr i Prag – Pony League 2019

För första gången någonsin ställde Sverige upp med lag i Pony League – en av världens största ungdomsturneringar i baseboll/softboll. Vi deltog med inte mindre än tre lag totalt i europaslutspelet av turneringen – softboll U16, baseboll U14 och baseboll U16.

Resan genomfördes under parollen Vikings of the North som är förbundets koncept för sanktionerade privata initiativ för deltagande i turneringar utomlands. Förbundet står då för matchdräkter och ledarkostnader medan deltagarna själva finansierar sitt eget deltagande som bygger på frivillighet. Uttagning till lagtrupperna har skett genom nominering av landets alla klubbar med målet att få så bred uppslutning som möjligt i baseboll-/softbollsverige. Totalt hade de tre lagen representation från 13 basebollklubbar och 5 softbollklubbar – vilket vi är mycket glada för! Så det var totalt 40 ungdomar som satte av i riktning mot Prag den 24 april. Redan första dagen var det dags för en lättare träning på Praha Eagles anläggning med syfte att lära känna varandra och komma in i turneringskänslan. I övrigt handlade första dagen med att göra sig hemmastadd på hotellet som skulle komma att bli vårt hem under de närmaste fyra dygnen.

Konceptet Vikings bygger på utveckling, glädje och gemenskap – något som resan verkligen levde upp till. En härlig stämning byggdes upp inom och mellan lagen för att inte tala om bland alla medföljande supporters! Det är ett självändamål för resan att bygga identitet och gemenskap mellan utövarna och se till att de trivs ihop såväl på planen som utanför. Mycket fokus har därför lagts på gemensamma samlingar och middagar för alla tre lagen, deras ledare och medföljande.

Under själva turneringen mötte de svenska lagen som väntat tufft motstånd från de övriga europeiska lagen. Softbollen var det lag som redan från början stod sig bäst i konkurrensen genom hela turneringen. För basebollen tog det ett par matcher att vänja sig vid den snabbare pitchningen och hitta tajmingen i slagningen. Under turneringens gång kunde man se alla lagen utvecklas stort – match för match – både offensivt och defensivt.

Även om inte alla matchresultat gick vår väg är det ändå tydligt att vi redan idag har en möjlighet att bjuda upp till kamp mot alla deltagande lag och kan under rätt förutsättningar vinna även mot det tuffaste motståndet i Europa. Vi har en resa att göra för att komma upp i samma nivå som länderna på kontinenten, men vi har visat att vi har kapacitet att nå dit – bara att vi fortsätter utveckla oss som nation och som spelare. Turneringar av den här typen blir väsentliga i den resan för att ge oss en bild över vad som krävs för att nå den nivån. Mycket fokus krävs på att utveckla både vår förmåga och breddning i pitchning, men också ge tillfälle till att möta lag från kontinenten.

Resan var tänkt att avslutas under söndagskvällen, men pilotstrejken inom SAS gav lite nya förutsättningar. För många i laget blev det därför en eller två nätter extra i Prag innan nya flighter kunde bokas hem till Sverige. Trots en intensiv turnering höll alla humöret uppe trots den oplanerade förlängningen på resan. Det var en lyckad resa på alla sätt och vi är övertygade om att målet att ge utveckling, glädje och gemenskap är gott och väl uppfyllt!

Konceptet Vikings of the North har kommit för att stanna!

Här är ett urval av fler bilder från resan:

Start a Conversation

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *