Författare: Daniel Lindkvist

Lyckat ungdomsäventyr i Prag – Pony League 2019

För första gången någonsin ställde Sverige upp med lag i Pony League – en av världens största ungdomsturneringar i baseboll/softboll. Vi deltog med inte mindre än tre lag totalt i europaslutspelet av turneringen – softboll U16, baseboll U14 och baseboll U16.

Resan genomfördes under parollen Vikings of the North som är förbundets koncept för sanktionerade privata initiativ för deltagande i turneringar utomlands. Förbundet står då för matchdräkter och ledarkostnader medan deltagarna själva finansierar sitt eget deltagande som bygger på frivillighet. Uttagning till lagtrupperna har skett genom nominering av landets alla klubbar med målet att få så bred uppslutning som möjligt i baseboll-/softbollsverige. Totalt hade de tre lagen representation från 13 basebollklubbar och 5 softbollklubbar – vilket vi är mycket glada för! Så det var totalt 40 ungdomar som satte av i riktning mot Prag den 24 april. Redan första dagen var det dags för en lättare träning på Praha Eagles anläggning med syfte att lära känna varandra och komma in i turneringskänslan. I övrigt handlade första dagen med att göra sig hemmastadd på hotellet som skulle komma att bli vårt hem under de närmaste fyra dygnen.

Konceptet Vikings bygger på utveckling, glädje och gemenskap – något som resan verkligen levde upp till. En härlig stämning byggdes upp inom och mellan lagen för att inte tala om bland alla medföljande supporters! Det är ett självändamål för resan att bygga identitet och gemenskap mellan utövarna och se till att de trivs ihop såväl på planen som utanför. Mycket fokus har därför lagts på gemensamma samlingar och middagar för alla tre lagen, deras ledare och medföljande.

Under själva turneringen mötte de svenska lagen som väntat tufft motstånd från de övriga europeiska lagen. Softbollen var det lag som redan från början stod sig bäst i konkurrensen genom hela turneringen. För basebollen tog det ett par matcher att vänja sig vid den snabbare pitchningen och hitta tajmingen i slagningen. Under turneringens gång kunde man se alla lagen utvecklas stort – match för match – både offensivt och defensivt.

Även om inte alla matchresultat gick vår väg är det ändå tydligt att vi redan idag har en möjlighet att bjuda upp till kamp mot alla deltagande lag och kan under rätt förutsättningar vinna även mot det tuffaste motståndet i Europa. Vi har en resa att göra för att komma upp i samma nivå som länderna på kontinenten, men vi har visat att vi har kapacitet att nå dit – bara att vi fortsätter utveckla oss som nation och som spelare. Turneringar av den här typen blir väsentliga i den resan för att ge oss en bild över vad som krävs för att nå den nivån. Mycket fokus krävs på att utveckla både vår förmåga och breddning i pitchning, men också ge tillfälle till att möta lag från kontinenten.

Resan var tänkt att avslutas under söndagskvällen, men pilotstrejken inom SAS gav lite nya förutsättningar. För många i laget blev det därför en eller två nätter extra i Prag innan nya flighter kunde bokas hem till Sverige. Trots en intensiv turnering höll alla humöret uppe trots den oplanerade förlängningen på resan. Det var en lyckad resa på alla sätt och vi är övertygade om att målet att ge utveckling, glädje och gemenskap är gott och väl uppfyllt!

Konceptet Vikings of the North har kommit för att stanna!

Här är ett urval av fler bilder från resan:

Möt två av spelarna som ska till Pony League nästa vecka!

Om mindre än en vecka åker 40 softboll- och basebollungdomar till Prag för att delta i Pony League för första gången. Spelarna från Sverige deltar i två basebollag (U14 och U16) samt ett softbollag (U16).

Lisa Samuelsson

Två av spelarna som deltar är systrarna Hilda och Lisa Samuelsson som normalt spelar i Örebro Eagles. De ser fram mot resan för det är en chans att lära känna de andra spelarna i Sverige bättre och få chans till matchspel mot lag från andra länder.

Hilda vid pitcherplattan

På frågan om det är något speciellt land som ska bli spännande att möta svarar båda unisont Ryssland även om Hilda även känner sig extra taggad inför mötet mot det tjeckiska laget. Det blir inte första gången för någon av dem att spela utomlands, båda deltog i Karlskoga Bats resa till Kutno 2018 och där fick de en chans att möta lokala lag.

De vet vilka de andra svenska softbollspelarna är genom att de tränat på läger tillsammans och spelat matcher mot dem, men det här blir första matcherna som ett gemensamt lag. Totalt är det 12 softbollspelare som ingår i den svenska truppen under ledning av Jonna Källström som är head coach.

Hilda spelar gärna 2B, pitcher eller någon av corner outfield-postionerna, medan Lisa gärna pitchar, spelar middle infield eller center field.

På onsdag flyger lagen ned till Prag för att komma i ordning och köra en lättare träning på eftermiddagen. På torsdagen drar sedan turneringen igång och varje lag spelar totalt 5-6 matcher beroende på resultat. De svenska lagen deltar som Vikings of the North och fokus ligger på utveckling av svensk baseboll- och softboll- både som kollektiv och som individer. Mer rapportering från resan kommer under turneringen!

Lycka till på Pony League 2019!

Bra softboll och vasst arrangemang i SIM 2019

2019 års upplaga av SIM (Softboll Inomhus-Mästerskapen) avgjordes 30-31 mars i Arena Skövde med Skövde Saints som medarrangörer till Svenska Baseboll och Softbollförbundet. Efter gruppspel och slutspel väntade en jämn, välspelad och rafflande final där Enköping till slut var starkast och vann med 1-0 över Söder. Skövde tog hem bronsmedaljerna efter 8-2 mot Sundsvall.

Sju lag kom till spel i turneringen – glädjande nog utökades startfältet med Umeå i årets turnering.

Umeå fick ihop ett lag med lite hjälp av f.d. spelare och inlånade spelare från Skellefteå i norr till Malmö i söder. Med coachhjälp av bl.a. förbundskaptenen Mattias Grimstoft utökades softbollkunskapen rejält under helgen och det såg bättre och bättre ut för varje match. Vi hoppas verkligen att ”norrlandsfönstret” öppnades rejält.

Flera lag visade att de jobbat på bra, både med rekrytering av unga spelare, och att utveckla dem. Kvartetten Skövde, Sundsvall, Leksand och Örebro hade alla en stor andel U15-spelare i sina lag och slutade i fallande ordning på positionerna tre till och med sex i turneringen.

I finalen möttes Söder och Enköping. Regerande SIM-mästarna Enköping kom med ett starkt lag, ankrat av Amanda Wallén i pitchercirkeln medan Söder visade att deras unga spelare utvecklats starkt under vintern samtidigt som duon Paulina Landin och Margareta Eriksson gav nödvändig rutin i pitchercirkeln.

Enköping Softboll vinnare av SIM 2019 i Arena Skövde

Finalen blev en riktig höjdarmatch med spännande situationer, bra pitching, många fina defensiva spel och små detaljer som fällde avgörandet. Sju innings

Enköping Softboll vinnare av SIM 2019 i Arena Skövde

avverkades på en timme och en kvart, och till slut kunde Enköping stå som segrade med 1-0 efter en dramatisk finalmatch.

Paulina Landin, Söder, utsågs i tuff konkurrens till Bästa Pitcher i turneringen. Lika tufft var det i toppen av slagligan där Lina Larsson, Skövde, med sina .571 och nio inslagna poäng utsågs till Bästa Slagman. Priset för Mest Värdefulle Spelare gick fullt välförtjänt till Amanda Wallén i Enköping!

Arrangörerna Skövde Saints hade lagt mycket krut på kringarrangemanget, med både en uppblåsbar slagbur i foajén, caféservering i kiosken, marknadsföring, försäljning av baseboll och softbollprylar, samt livestreaming av samtliga matcher på klubbens YouTube kanal.

Bilderna är tagna av Magnus Hallqvist – stort tack för de fina bilderna!!!

För att se alla matcherna – besök gärna Saints Youtube kanal på https://www.youtube.com/channel/UCYWvkaR-99U-d64ea3tdCmQ

Slutställning:

 1. Enköping
 2. Söder
 3. Skövde
 4. Sundsvall
 5. Leksand
 6. Örebro
 7. Umeå

Samtliga resultat, gruppspel:

Skövde – Örebro 15-0
Enköping – Söder 0-1
Umeå – Sundsvall 2-9
Söder – Leksand 1-0
Örebro – Umeå 10-7
Leksand – Enköping 1-3
Sundsvall – Skövde 0-15
Söder – Enköping 3-0
Skövde – Umeå 10-0
Leksand – Söder 5-4
Örebro – Sundsvall 2-4
Enköping – Leksand 1-0

Matcher om platserna 5-7 plats:

Umeå – Leksand 0-10
Örebro – Leksand 0-13

Semifinaler:

Skövde – Enköping 1-2
Söder – Sundsvall 11-0

Bronsmatch:

Skövde – Sundsvall 8-2

Final:

Söder – Enköping 0-1

Paulina Landin slår i SIM 2019
Lina Larsson på väg att slå i SIM2019
Amanda pitchar i SIM 2019

Leksand softbollmästare inomhus 2019

Det var en underbar helg i Sundsvall. Vi från SBSF vill först och främst säga grattis till Leksand och tacka Sundsvall Baseboll och Softboll Club för det enastående arrangemanget. Nedan följer ett kort referat från varje match under Inomhus-SM.

Match 1: Skövde vs Söder

Turneringens första match bjöd på otroligt rolig och spännande softboll. Söder öppnade matchen otroligt starkt mot sommarens SM-mästare genom att ta en tidig ledning. Innan Skövde kom igång så hade Söder en 5–1 ledning. Men sommarens mästare visade på en offensiv styrka och vände matchen och vann tillslut med 7–6.

Match 2: Enköping vs Leksand

Leksand kopplade tidigt greppet i matchen genom en tidig 3–0 ledning i första inningen. De lättade aldrig på gasen och utökade ledningen stadigt. Med en enormt stark pitching så stängde de även ner Enköpings offensiv som under hela 2018 skapade problem för motståndarna i de flesta matcherna. Det tog till fjärde inningen innan Enköping fick in en poäng men det hjälpte tyvärr inte. Slutresultatet skrevs till 2–15.

Match 3: Leksand vs Skövde

Matchen otroligt offensivt med ett tidigt intryck av att bli en svängig historia. Redan efter tre innings var resultatet 14–6. Efter tredje så kom pitchingen och defensiven igång för båda lagen. I och med vinsten hade Leksand slagit båda finallagen från sommarens softbollserie. Lagen höll nollan i resterande innings och matchen slutade 14–6.

Match 4: Enköping vs Söder

Tidigt bjöd matchen på strålande pitching och försvarsspel från båda hållen. I tredje inningen bröts tillslut nollan när Söder metodiskt flyttade en spelare runt baserna och tog en 1–0 ledning. Det var som att den poängen väckte Enköping och ledningen blev kortvarig då Enköping svarade snabbt med fyra egna poäng i botten av inningen. Det var en ledning som sedan succesivt utökades i varje resterande inning och slutresultatet skrevs till 10–2.

Match 5: Skövde vs Enköping

Reprisen på sommarens SM-final kunde inte ha haft ett bättre upplägg. Båda lagen kom in med en vinst och en förlust. Vinnaren skulle få möta Leksand i final medan förloraren skulle få kriga om bronspengen.

Lagen visade tidigt på hur viktig matchen var. Fram och tillbaka gick det. Efter tre innings var resultatet 3–2 till Skövde och båda lagen hade haft ledningen. I fjärde inningen exploderade Enköping med revanschlust och tog fyra poäng innan de fick sin första brända och hade efter inningen en 4–6 ledning. I vad som blev femte och sista inningen hade Skövde kvitterande poängen på andra bas men lyckades inte få det där sista slaget som hade behövts och Enköping gick till final efter en otroligt spännande match. Slutresultat 4–6.

Match 6: Söder vs Leksand

Första dagens sista match blev aldrig riktigt jämn. Leksand visade tidigt sin offensiva styrka och tog hela 8 poäng i första inningen. Ihop med deras starka pitching som stängde ner Söders slagträn drog matchen iväg. Slutresultatet skrevs till 3–19.

Summering kvalspel

Skövde vs Söder 7-6
Enköping vs Leksand 2-15
Leksand vs Skövde 14-6
Enköping vs Söder 10-2
Skövde vs Enköping 4-6
Söder vs Leksand 3-19

Bronsmatch: Skövde vs Söder

Startande pitchers
Skövde: Vanessa Karadag
Söder: Minna Kulokorpi

Andra dagens första match blev samma som turneringens öppningsmatch.
Till en början såg det ut som en repris. Söder tog en tidig 0–3 ledning i första inningen. Andra inningen började med att Söder utökade ledningen till 0–4. Sedan kom Skövdes slagträn igång. De slog in tre poäng innan Kulokorpi fick en viktig strikeout med laddade baser för att behålla ledningen. Söder var stabila offensivt och gav aldrig Skövde tiden att andas ut defensivt. De svarade med en poäng i tredje och en poäng i fjärde. Sedan såg det ut som att Skövde skulle smälla till igen när Vanessa Karadag slog en tripel som sedan följdes upp av en dubbel av Lina Larsson. Dock stängde Söder ner inningen och höll Skövde till en poäng. Det såg ut som att de hade lärt sig av förra matchen lagen emellan, framförallt när de exploderade i femte inningen med fem poäng. Sedan tystade man ner Skövdes fruktade offensiv och vann med 4–11.

Final: Leksand vs Enköping

Startande pitchers
Leksand: Karin Hjelm
Enköping: Amanda Wallén

Matchen öppnade med en leadoff singel av Janet Thorsén. Något som inte rubbade Hjelm alls då hon och Leksand brände tre i rad efter det. Leksand svarade för en härlig leadoff själva med en trippel av Lina Busk. Leksands snabbhet och grymma kontaktförmåga vid plattan skapade problem för Enköping som tog tre poäng. I andra inningen utökade Leksand på sin ledning till 5–0 efter en trippel av Felicia Granlund som fick hem två spelare. I toppen av fjärde inningen såg det ut som att Enköping skulle få hål på Hjelm och Leksands defensiv men ett double play på hemplattan och tredje bas efter en hit stängde inningen och Leksand bibehöll sin nolla. Offensivt blev snabbheten och de fina buntarna och välplacerade slagen för mycket för Enköping. Leksand tog ett poäng i fjärde och fyra i femte. De vann matchen med 10–0 (5) och tog SM-veckans första guld!

Individuella priser

Bästa offensiva spelare: Lina Busk, Leksand

I toppen av deras slagordning var hon bakom Leksands heta starter i alla matcher. Hon visade på en underbar säkerhet med slagträt och på en grym snabbhet på baserna vilket skapade bekymmer för motståndarna.

Bästa pitcher: Karin Hjelm, Leksand

Under hela turneringen visade hon ett otroligt lugn då hon kontrollerade tempot och lurade motståndarna gång på gång. När hon dessutom höll nollan i finalen så var det givet att hon skulle få priset.

MVP: Lina Busk, Leksand

Precis som i offensiven så var hon otroligt stabil i försvaret där hon plockade ner allt som kom hennes väg. Med hennes fantastiska ledarskap blev Lina stommen i ett ungt Leksand och kunde leda dem hela vägen till guldet.

Inomhus-SM Softboll 27-28 januari 2019 i Sundsvall

Softbollen är en av de första sporter som avgörs inom ramen för inomhus-SM i Sundsvall 27-28 januari.
Redan på söndagen den 27 januari tjuvstartar softbollen sina matcher, en dag innan den officiella SM-veckan drar igång.
Slutspelet inleder sedan den formella SM-veckan med en bronsmatch och finalen!

I år genomförs inomhus-SM i Sundsvall och softbollen ingår som en av 20 sporter som totalt ingår i arrangemanget.
Deltagande lag är_

 • Skövde
 • Söder
 • Enköping
 • Leksand

Här är matchschemat:

Söndag 27 januari:

 • 09.00 Skövde – Söder
 • 11.00 Enköping – Leksand
 • 13.00 Leksand – Skövde
 • 15.00 Enköping – Söder
 • 17.00 Skövde – Enköping
 • 19.00 Söder – Leksand

Måndag 28 januari

 • 09.00 Bronsmatch
 • 11.30 Final

Missa absolut inte denna mycket spännande inledning på softbollåret 2019!

Coachen möter sin coach

Tisdag – 9:e oktober

Fram till dugouten kommer en äldre man i keps och hälsar på huvudtränare Jim Sasko. Jim blir extatisk och herrarna kan knappt sluta le under deras kortare konversation. Mannen som kom fram till Jim visade sig vara hans basebolltränare i high school Frank Franceschini.

 Efter ett par innings går jag fram och introducerar mig och börjar prata med honom. Frank strålade av energi och passion. Jag frågar om jag får göra en liten intervju. Första frågan blev, ”Kan du berätta lite om Jim som spelare?” Svaret blev allt annat än kort. Jim var en student av sporten. Han älskade baseboll, tränade otroligt hårt och tog åt sig varje bit av information som gick att få tag på. Man märkte att Jim hade gjort ett otroligt intryck på honom. Frank sa att han ibland var tvungen att säga till Jim att ta det lugnt och vila. Jim jobbade nästan för hårt. Frank tar upp den legendariska matchen mellan St. John’s och Yale samt om Jim på college där han spelade två sporter. Jim var även en otroligt duktig basketspelare.

 Frank var så glad att få vara på plats och se Sverige mot Stony Brook där han även pratade glatt med de tillresta svenska supportrarna. Han kom även till matchen mot St. John’s. Han hälsade på mig med ett otroligt stort leende som bara smittade av sig för att sedan sätta sig bland de svenskarna på läktaren. En väldigt härlig man att få träffa och prata baseboll och basebollhistoria med. Innan han lämnade Jack Kaiser Stadium gick han ner till planen och pratade med Jim. När han passerade mig såg man att han var otroligt glad att ha fått träffa och prata med Jim.

 När jag senare pratar med Jim och hans före detta tränare var det samma energi och oändligt med fina ord om honom. Resan till New York var härlig på många sätt.

Stockholm tog årets guld i Junior-SM i baseboll

Söndagen den 30 september gick Junior-SM av stapeln.

Fjolårets svenska mästare ställdes mot Sundbyberg i semifinalen och vann relativt ohotade med den slutliga ställningen 11-1.
Därmed var Stockholm klara för finalspel.

I finalen ställdes Stockholm mot Sundsvall och det blev en mycket spännande match som Stockholm slutligen kunde vinna med 6-3.  Stockholm försvarar därmed JSM guldet på ett och avslutar en mycket bra spelad säsong med bara en förlorad match.

Linus Holmberg utnämndes till finalens MVP. Förbundet gratulerar Stockholm till segern!

Sundbyberg försvarar SM-titeln i Ungdoms-SM baseboll

Det blev en mycket spännande dag igår på Örvallen. De fyra lag som kvalificerat sig för slutspelet i Ungdoms-SM U15 var Stockholm, Rättvik, Sundbyberg och Karlskoga. Sundbyberg kom till slutspelet som favoriter i egenskap av såväl seriesegrare som regerande SM-mästare.

I första matchen hamnade dock favoriterna direkt i underläge genom ett antal tidigare defensiva misstag i matchen mot Stockholm. Sundbyberg kunde dock samla sig och kunde disciplinerat jobba sig tillbaka in i matchen och slutade sedan som segrare och klar för SM-final.

I andra semifinalen ställdes tabelltvåan Karlskoga möt trean Rättvik i en mycket jämn match som böljade fram och tillbaka. Rättvik tog direkt ledningen med 7-0 i första inningen, men Karlskogingarna replikerade omedelbart med en 10-poängsinning efter mycket offensiv slagning. Bats drog ifrån ytterligare, men mot slutet repade Butchers nytt mod och närmade sig poäng för poäng. De tog sig upp ända tills bara en uddapoäng skilde mellan lagen och de hade laddat upp baserna med bara en bränd. Dock gjorde Karlskoga snabbt en bränning på hemplattan som hindrade kvitteringen och fastställde sedan slutresultatet genom en avslutande strikeout.

I bronsmatchen ställdes således Rättvik mot Stockholm och efter full tid stod det 16-16 och det var klart för extra innings. Det blev slutligen Rättvik som drog det längsta strået och kunde springa hem den vinnande poängen på en pass ball. Stort grattis till Rättvik för SM-bronset.

I finalen möttes sedan Karlskoga och Sundbyberg. Skenet av elljuset fick publiken se en mycket välspelad match av båda lagen. Sundbyberg hade dock inledningsvis lite vassare pitchning och fick mer utdelning offensivt. Det kompetenta och erfarna laget kunde slutligen vinna tydligt och välförtjänt. Vi gratulerar Sumpan till Guldet och Karlskoga till en mycket hedrande andraplats.

Till slutspelets Most Valuable Player valdes Lukas Jellnos som brillierade som pitcher, catcher och slagman!

Skövde tar även hem JSM-guldet i Softboll

Junior SM i softb

oll gick av stapeln i Leksand i helgen. Fem lag deltog under helgen. Tjejerna spelade många bra och jämna matcher. SM spelades med en grundserie där de två bästa lagen spelade en final. Grundseriens mest spännande match var nog Enköping mot arrangören Leksand. Matchen bjöd på en härlig offensiv softboll och fick ett rafflande slut medan solen började gömma sig bakom träden. Leksand kämpade hårt och var nära att kvittera i sjunde inningen med Enköping drog det längsta strået och vann 15–14. Matchen visade sig vara avgörande då Enköping nöp andra platsen och gick till final.
Finalen i junior SM blev en repris på SM-finalerna de två tidigare helgerna. Skulle Skövde som vann matchen mellan lagen i grundserien göra det igen och ta ”dubbeln” eller skulle Enköping kraftsamla och få ett guld till klubben? Matchen blev en otroligt välspelad match där lagen bytte ledning flera gånger. Enköping hade ledningen med 4-3 sent i matchen. Skövde kom tillbaka med hjälp av bl.a. en trippel av Tilde Harnesk. Matchen vanns av ett Skövde Saints som firar 30 år.

Tabell och resultat från helgen: http://www.heatstat.se/heatstat/main.php?league=24&year=&module=league_new&country=SWE

Leksand tillbaka som SM-mästare i baseboll

 

Inför basebollens avgörande helg gick lagen in med 1–1 i matcher. Dagens första match bjöd på nästan allt baseboll kan erbjuda framförallt offensivt med bl.a. två homeruns. Ledning bytes fem gånger i de första fyra innings då Leksand gjorde ett ordentligt ryck med att ta åtta poäng. Det var för mycket för Sölvesborg att ta igen inför ca 250 åskådare.
Inför sista matchen kunde man känna hoppet bland Leksandsborna. Drömmen om guld var allt närmare verklighet. Dagens andra basebollmatch var helt annorlunda. Där bjöds publiken på strålande pitching och försvarsspel. Det märktes att Sölvesborg hade ryggen mot väggen då de tog ett tidigt poäng. Det var matchens enda poäng tills sjätte inningen då Sölvesborg utökade ledningen. Leksand visade sitt hjärta och gav inte upp. De svarade snabbt med att ta två poäng och få ut Sölvesborgs starter Ben Johnson ur matchen.
Matchen fortsatte med sitt defensiva fokus medan solen gick ner över Siljan. Publiken bjöds på extra baseboll då lagen tvingade matchen in i tionde. Där var Leksand väldigt nära att få avgöra. Med löpare på ett och tre med två brända och Emil Sahlin uppe för att slå slog han en markboll. Den snabba outfieldern blev dock bränd. Efter en konferens mellan domarna och coacherna så bestämdes det att matchen skulle avbrytas och återupptas nästa dag.
Inför sista dagen så kom Leksand till start med förhoppningen om en kort match medan Sölvesborg hoppades på att spela en femte match i finalen. Lagen fortsatte dock precis så de lämnade Lugnet kvällen innan med att inte släppa poäng. Will Nahmens stängde även ner Sölvesborg i tolfte inningen. Leksand ville verkligen avgöra SM-finalen snabbt. De får laddade baser med ingen bränd med toppen av slagordningen upp för att slå. Tyler Overstreet slår en hård markboll till tre. Dock blir löparen bränd på hemplattan och matchen fortsätter. Då var det Emil Sahlins tur. Han fick en andra chans att vinna guldet till Lumberjacks och den tog han vara på. Han slog en singel till right field och jublet var allt annat än lugnt.
Länkar till statistik från matcherna:
SM-final match 3: http://www.heatstat.se/heatstat/main.php?country=SWE&gid=20181513&module=box_score_new
SM-final match 4: http://www.heatstat.se/heatstat/main.php?country=SWE&gid=20181514&module=box_score_new